Beauty

S O L

Skjermbilde 2016-06-01 18_Fotor

Foto: LinnLinnea

Vi nordmenn er mestere på å grille oss i sola,og vi er blandt de dårligste til å beskytte oss. Vi kan vel kalle det dårlige solvaner?! Beskytte seg mot sola er viktig året rundt,men jeg skal innrømme at jeg er flinkere når sola titter frem. Nå når jeg ligger strekt ut i sola hver dag smører jeg hele kroppen flere ganger om dagen. For de fleste rynker og fine linjer kommer av sola og i tillegg kan hudkreft komme av dårlig beskyttelse i sola. Så da er det viktig meg gode vaner.

Jeg har spurt min gode vennine og hudteraput Camilla Husebø om  hennes tips for solen.

-Hvorfor er det bra og bruke solfaktor:

Solfaktor er lurt å bruke fordi vi beskytter oss mot solens skadelige stråler, som mest synelig gjør oss rød og såre i huden, som igjen fører til skadet hud. Hud kreft, melasma, pigmentflekker kommer også hvis vi ikke beskytter oss nok. Det er lettere for gravid å få melasma under graviditet. Bruk høy solfaktor. I dag bruker vi mye syre i produkter for og friske opp/peeling av huden, ekstra viktig å bruke høyfaktor, huden blir tynnere av syre og slike behandlinger, lett at vi skader den mer i solen da.

– Er det tull og bruke solfaktor 10?

Ikke tull å bruke 10, men ikke akkurat å anbefale for en nordisk hud.

-Hvor høy solfaktor anbefaler du? Er det sant at du kan bruke lavere faktor etterhvert som mann blir brunere?

Jeg anbefale 30 spf i starten av sol eksponeringen. Områder som er ekstra sensitive (eks. ansiktet) anbefaler jeg og bruke solfaktor 50. En kan trappe ned litt, men alt kommer ann på hud type. Noen kan ikke det, for da vil de bli brent. Min anbefaling er og holde seg til samme faktor på en solferie med soling hvær dag (for en nordisk hud). Folk tror de ikke trenger faktor etter de har blitt brune, men da vil de brenne huden kansje ikke så synelig men vil jo flasse fort igjen.

Camilla tipser om å bruke hatt og lese gjennom Solvettreglene fra Kreftforeningen.

Solvettreglene kan bidra til mindre hudkreft

1. Ta pauser fra sola – unngå å bli solbrent

Nyt sola, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og lager rynker og pigmentflekker i huden. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom kl. 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Klær og solhatt beskytter godt. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Lær barna gode solvaner – solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I Norge gir faktor 15 med UVA nok beskyttelse for de fleste, hvis du smører jevnt og rikelig – en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er både høyere faktor og flere pauser nødvendig.

4. Unngå solarium

Solarium kan øke risikoen for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud. Det er 18-årsgrense. Risikoen øker jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner. Tar du solarium rett før solferien kan du likevel bli solbrent ute, fordi huden ikke har fått godt underlag. Dessuten øker du UV-dosen, og dermed kreftfaren.

Klikk deg inn her for flere gode tips.

Ingen kommentarer
Forrige innlegg
01/06/2016
Neste innlegg
01/06/2016

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Relaterte innlegg